Miksi hyppisin narua?

Hyötyjä on paljon.

Hyppynaru on oiva treeniväline niin aerobiseen harjoitteluun, kun koordinatiivisten harjoitusten tekemiseen. Se kehittää koko kehon lihaksistoa, elastisuutta, kestävyyttä, nopeutta ja räjähtävyyttä. Hyppimisen terveyshyödyt ovat kiistattomat niin luuston ja tukirangan terveyden osalta mutta myös ennaltaehkäisevänä erilaisia urheiluvammoja vastaan. Tärkeä asia, joka jää usein huomaamatta on se että hyppimisestä tulee äärettömän hyvä fiilis.

"En tiedä mitään niin kovaa urheilulajia kuin Rope Skipping (naruhyppely), jossa sykettä pystyy nostamaan erilaisilla variaatioilla todella korkealle ilman että lihaksisto kuormittuu paljoa" - Olli

Jos sulla on kiire arjessa, hyppynaru kulkee helposti mukana ja sen muutaman minuutin kehon aktivoinnin voi tehdä monta kertaa päivän aikana. Nykyään puhutaan paljon "mikrotreenaamisesta" niin siihenhän tämä soveltuu äärimmäisen hyvin. - Olli


PAINONHALLINTA. Asia joka mietityttää monia. Kyllä se minun mielestä on se liike, jolla paino pysyy kurissa oikean ruokavalion lisäksi. Hyppynarulla on helppo lisätä kalorinkulutusta päivän aikana. Lisäksi muutokset kehossa (esim jalkojen hermotuksessa) näkyvät nopeasti kun teet muutosta omaan arkeen. Koko ikänsä urheilleena ja kehoa tutkaillessa muutokset huomaa vaikka juoksemisen työntövaiheessa. - Olli

Tietoja hyppimisen hyödyistä

Alla muutamia kohtia, joista on selvää näyttöä hyppynaruilun ja ennenkaikkea hyppimisen hyödyistä.

1. Parantaa koordinaatiota

Hypellessä narun kanssa joudut keskittymään moneen asiaan samaan aikaan. Jalkatyö, käsien käyttö perushypyissäkin toimii koordinaatiota edistävänä.

2. Ehkäisee jalka- ja nilkkavaivoja
Säännöllinen hyppiminen vahvistaa jalan ja erityisesti nilkan alueen lihaksistoa.

3. Parantaa ryhtiä
Säännöllinen hyppiminen vaikuttaa ryhtiin, ja muutokset alkavat näkyä nopeastikin.

4. Kehittää jalkojen lihasten voimatasoja.
Säännöllinen hyppiminen tuo jalkoihin lisää voimaa ja jalan lihasrakenne alkaa muuttua. Ennenkaikkea nilkat alueen lihaksisto alkaa vahvistua.

5. Polttaa paljon kaloreita.
Hyppynarulla saa aikaan korkeatehoisia treenejä halutessaan. Syke nousee nopeasti, ja erilaisilla variaatioilla voidaan harjoittaa kehoa monipuolisesti.

6. Parantaa luuntiheyttä.

Tästä on lukuisia tutkimuksia. Erityisesti ikääntyvien naisten kannattaisi hyppiä säännöllisesti.

7. Edistää sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa
Hyppynarulla voi tehdä monenalaisia treenejä, joilla syke nousee ylös nopeasti ja aktivoi sydämmen toimintaa ja kiihdyttää verenkiertoa.

8. Edistää hengitystehokkuutta
Hyppynarulla treenatessa syke nousee, ja elimistö vaatii lisää happea. Säännöllinen hengityksen rasittaminen parantaa hengitystehokkuutta.

9. Vaikuttaa aivojen toimintaan positiivisesti
Tutkimusten mukaan liikunnalla on suuria vaikutuksia aivojen plastisuuteen ja se saa aikaan lukuisia hyötyjä aivojen toiminnassa.

10. Kehittää kykyäsi pysyä rauhallisena
Tutkimusten mukaan kehon ja mielen tasapaino edistyy hyppynarun kaltaisella treenillä, jossa nostetaan ja lasketaan sykettä nopeasti.

Hyppiminen ja juoksuharjoittelu

Meidän kokemusten mukaan hyppimisestä voi olla apua juoksun oheisharjoittelussa.
Koemme, että hyppimisen pitäminen harjoitusohjelman tukimuotona voi vaikuttaa esim vammoja ehkäisevästi. Pitää muistaa harjoittelussa kokonaisrasitus ja muutosten tekeminen askel kerrallaan.
Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi nostaisimme jalan työntövaiheen tehostamisen hyödyt juoksuaskeleen biomekaniikassa.
Hypyissä on erotettava rasittavat, korkealle suuntaavat hypyt matalista matalalla tehoilla tehtävästä harjoittelusta.
Olemme pohtineet yhdessä lajiväen kanssa eri tekniikoiden kuormittavuutta ja tulemme talven aikana jakamaan ajatuksia videoiden muodossa youTube- tilillämme.