Pohdintaa Hyppynarun fyysisestä tulokulmasta
Painonhallinta. Sana, jonka avulla markkinoidaan vaikka mitä. Uskotko sinä, että hyppynarulla voi hallita painoa? Minä uskon, että se on yksi välineistä - mutta mikään asia yksistään ei takaa hyvää lopputulosta tässäkään asiassa. Ihan yhtä hyvin voit kävellen, juosten tai vaikka hiihtäen kuluttaa kaloreita, mikä taas vaikuttaa painonhallintaan.
Jos laitat Googleen hakusanoiksi "Jump Rope weight loss" saat vastaukseksi ao. tekstin.
Jumping rope can burn major calories. If you can build up to 120 skips a minute, you can burn between 667 and 990 calories an hour. And as mentioned, some research shows you can burn more calories while skipping rope than you can while running.
Aika iso hajonta. Meinaan tuo 667-990. Sen verran toki itse olen oppinut, että tuo 120 hypyn minuuttitahti ei ole mahdottoman vauhdikasta. Toki aloittelijalle se sitä on. Eri asia sitten on se, kuinka kauan tuota tahtia kukakin jaksaa ylläpitää.
Suomeksi haku "hyppynaru painon pudotus" tuottaa seuraavanlaisen tekstin:
Hyppynaru on tehokas rasvanpolttaja, sillä sen avulla saat tehokkaan treenin lyhyessäkin ajassa. Jo vartin pituinen hyppytreeni polttaa noin 250 kaloria, mutta tehonsa ansiosta kaloreiden poltto jatkuu vielä pitkään harjoituksen jälkeenkin. Tämän jälkipolton ansiosta kalorinkulutus voi nousta huomattavasti
Itsellä vartissa palaa reilu 200 kaloria, sillä tyylillä että hypin 3-4min ja pidän minuutin taukoa välissä.
Olen paljon elämäni aikana pohtinut painonhallintaa. Kuntoilijanakin itsellä paino on jojoillut välillä ylipainon rajamailla, vaikka olen harrastanut liikuntaa 10-12h viikossa. Omalla kohdalla ravinnolla on ollut suuri muutos siihen, että paino on lopulta ollut hallinnassa jo pitemmän aikaa. Liikunta on ollut mukana viimeiset vuodet monipuolisesti, päälajin vaihtuessa hiihdosta takaisin juoksuun ja nyt naruhyppelyyn.
Maailmalla naruvaikuttajat tekevät paljon vertauksia naruhyppelyn ja juoksun kalorinkulutuksen välillä. En lähtisi tähän. Molemmat kuluttavat paljon kaloreita, mutta olisi väärin sanoa - että 10min hyppely vastaa 30min juoksua, niinkuin voi lukea monen somessa vaikuttavan hyppynarutähden postauksesta. #Theyrunwefly-hashtag on mielestäni ainakin omien arvojen vastainen. Miksi aliarvioda millään lailla juoksuharjoittelua, mikä sekin monen mielestä (myös minun) on hauskaa, kuluttaa kaloreita ja on vielä mielenterveyden kannalta oivallinen urheilu- ja kuntoilumuoto. Olenkin itse käyttänyt somessa hashtagia #werunwefly, koska se on enemmän omien arvojeni mukainen.
Kalorinkulutusta voi arvoida nykyisillä älykelloilla jonkin verran. Intervallityyppinen harjoittelu, miksi naruhyppelyn itse miellän on toki tehokasta sydän- ja verisuoniliikuntaa. Korkeilla sykkeillä toki kaloritkin palavat nopeampaa tahtia kuin matalatehoinen tekeminen. Olen itse tehnyt jopa 2-3h hyppelyharjoituksia viimeisen vuoden aikana. Hyppymäärä lienee 25-30.000 hypyn välillä noissa. Miksi? Koska se on ollut kivaa ja olen nauttinut siitä. Kun aloittaa, ei oikein malta lopettaa. Hyppimisessä pääsee usein flow-tilaan, josta ei halua pois. Musiikki näyttelee tässäkin itsellä tärkeää roolia, ja ilman musiikkia naruhyppelykin menettää mielestäni jotain. Niin, ja toki kaloreita palaa muutama tuhat kun mennään pari tuntia hyvällä intensiteetillä.
Rope skipping exercise can burn up to 15 to 20 calories every minute. You can easily burn 200 to 300 calories on an average by working out with your jump rope for 15 minutes only.
Valtaosalle ihmisiä suosittelen hyppynaruharjoittelua muun harjoittelun oheen. Vaikka se itselle on tällä hetkellä päälaji kuntoillessa, se johtuu enemmän omista priorisoinneista kuin muista tekijöistä. Hyppynarut kulkevat aina mukana ja teen paljon mikroharjoituksia esim. työpäivien lomassa. Pieni aktivoiva hyppelyhetki työpäivän lomassa piristää ja se kehon vireystilan nousemaan.
Jos urheilulajina on laji, jossa ollaan jalkojen päällä, en keksi miksei hyppynarusta ja hyppimisestä olisi hyötyä. Koordinaatio ja reaktiokyky ovat ainakin itsellä parantuneet huomattavasti siitä hetkestä, kun aloitin lisäämään hyppynarutreeniä omaan arkeen. Se, miten ja missä määrin sitä hyppelyä kannattaa ottaa harjoitusohjelmaan urheilijoilla, riippuu varmaan vähän harjoitusohjelmasta ja kokonaiskuorimituksesta.
Kolmisen vuotta sitten, kun itse tartuin ensimmäistä kertaa hyppynaruun - ajatus oli vain saada juoksuvauhtia lisää. Sainko? En ehkä suoraan, mutta se minkä huomasin nopeasti - oli tehostunut nilkan toiminta juoksun työntövaiheessa. Jalka pysyi rennosti päkiällä helpommin.
Nyt, kun hyppelyä on enemmän ja varsinkin yhden jalan varasssa, huomaan muutokset reaktiokyvyssä, tasapainossa ja koordinaatiokyvyssä esim. pelatessa sählyä tai muuta lajia, jossa tarvitaan suunnanmuutosta. Jalat ovat tulleet "nopeammiksi" ja "reaktiivisemmiksi". Kyky reagoida suunnanmuutokseen nopeasti on kasvanut. Tästä on aika hyvä fiilis, vaikka en suoranaisesti näitä fyysisiä kykyjä tarvitsisikaan arjessa. Mutta kun kehossa tapahtuu muutoksia, mistä innostut - pelkkää hyväähän siitä on seurauksena. Huomaat sen, että harjoittelulla on jotain vaikutusta.
No aina voidaan kysyä, missä näitä reaktiivisia ominaisuuksia tai hyvää tasapainoa ihminen tarvii arkielämässä? Itse koen kasvaneen urheilullisuuden ja monipuolisuuden vaikuttavan suuresti omaan itseluottamukseeni ja libidoon. Siihen, miten näen ja koen itseni ihmisenä. Rakkaus omaa itseä ja kehoa kohtaan on noussut. Joku voisi ajatella varmaan tästäkin negatiivisesti - mutta oman nykykäsityksen mukaan itseään on syytä oppia rakastamaan, jotta sitä rakkautta voisi oman itsensä ulkopuolellekin välittää.
Reaktiivisuuden ja tasapainon parantuessa liikkuminen itsessään on vaivattovampaa, ja se että tasapaino on kunnossa - siitä on apua vaikka lumella ja jäällä kävellessä. Kuinka paljon niitä liukastumisen aiheuttamia vammoja olikaan Suomessa?
Mutta sitten se kaikki muu, se kun koet että kehosi toimii täydellä energialla. Liikkumisesi muuttuu kulmikkaasta löntystelystä elastisen teräväksi. Se, että koit olevasi jo vanhentunut ei pädekään enää sinun kohdalla. Olet taas nuori ja lihaksisto kuin kaksikymppisellä vaikka olet jo lähes viisikymppinen. Painonhallinta - joo apua hyppimisestä on siihenkin, mutta nämä muut hyödyt itselle kyllä isommassa roolissa.
Hyppynaru - Take it seriously and have fun.
Vaikka minäkin olen innostunut asioista elämässä isosti hetken ja moni asia on ollut on/off-tyylistä - tämä pidetään ON-asennossa.
Olli 20.1.2023