Missä menee ROPEE lokakuussa 2022?

24.10.2022

Yritys on nyt ollut pystyssä puolisen vuotta ja narukauppaa on tehty reilut 3kk.
On siis ensimmäisen toimintakvartaalin analyysin aika.

Hyppynaruja on myyty tasaisesti verkkokaupan aloituksesta 15.7 saakka. Olemme kiertäneet muutamia tapahtumia, joista merkittävimmät olivat elokuun alun Kick Off Joensuun Kalevan kisoissa sekä syyskuun Kuopion hyvinvointimessut. Syys-lokakuun 2022 aikana olemme jalkautuneet reilulle 10:lle koululle tekemään Rope Skippingin lajiesittelyitä.

Kouluilla meidät on otettu hyvin vastaan. Opettajien kanssa on ollut hyviä keskusteluita hyppimiskulttuurista ja on käynyt ilmi, että laadukkaitten hyppynarujen tarvetta on olemassa. Helminarua on kehuttu opettajien toimesta paljon. Monilla meistä on erilaisia ajatuksia siitä, millainen on hyvä ja laadukas hyppynaru. Koen itse, että meidän yksilöllinen helmihyppynaru soveltuu erinomaisesti kouluille opettelu- ja harjoittelu naruksi sen helppokäyttöisyyden takia. Lapsilta tuleva suora palaute on suoraa ja rehellistä ja narut on lasten osalta otettu hienosti vastaan.

Samalla pohdimme isosti koko lajikulttuurin kehittämistä Suomessa. Meillä on hyppynarut olleet vuosikymmeniä isoja liikuttajia kouluilla välitunneilla ja tuo kulttuuri on meidän kokemuksen mukaan osittain katoamassa. On silti paljon kouluja, joissa hyppynaruja ei kuitenkaan kokonaan ole unohdettu. Naruja on, mutta ne eivät välttämättä ole aktiivisessa käytössä. Vastaan on tullut myös kouluja, joissa välitunnilla hypitään aktiivisesti narua. Uskallan väittää, että koulun liikunta- ja välituntiliikuntakulttuuri lepää paljolti opettajien ja koulun toimintakulttuurin varassa, josta tietysti vastuussa ovat opettajat. Usealta koululta löytyy liikunnallisia opettajia, jotka huolehtivat koulunsa oppilaiden liikuttamisesta. Itsekin toimin omalla koulullani välituntiliikunnan vastaavana, ja olen kokenut ilon hetkiä varsinkin silloin, kun koulumme oppilaista suuri osa on liikkumassa välitunnilla. Minusta on upeaa, kun erilaisia liikuntavälineitä on tarjolla, ja oppilaat voivat itse inspiroitua erilaisesta tekemisestä. Meidän koululla koripallot ovat suurimmalla käyttöasteella.

Monilla vanhemilla on huoli siitä, että lapset viettävät aikaa paljon puhelimilla. Olen samaa mieltä ja jaan huolen lastemme vapaa-ajasta, jossa koen heidän tarvitsevan sopivan määrän liikuntaa hyvinvointinsa tueksi. Yrityksemme kulmakivi ajattelussa (ja samalla oma) oli ja on edelleen se, että Ropeen tuotteet inspiroisivat ihmisiä liikkumaan ja nauttimaan siitä niin, että liikunta tuottaisi iloa ja hyvinvointia.

Monet ihmiset ovat ihastuneet helmihyppynarujemme väreistä, ja tulemme uskoakseni lisäämään valikoimaamme mitä inspiroivammilla väriyhdistelmillä. Uskokaa tai älkää, värillä on väliä - silloin kun on vaihtoehtoja. Oma ajatukseni olisi lisätä helmien värivalikoimaa tulevaisuudessa nykyisestä 21:stä yli 30:een. Tämä mahdollistaisi yhä useampien väriyhdistelmien ja kustomisaatioiden suunnittelemisen. Narumallien lisäätyessä haasteeksi tulee varasto ja sen kasvaminen. Yrittäjänä joudun tilanteeseen, että vain osasta narumalleja pidämme varastoa yllä, ja osa siirtyy tilaustuotteiksi - jolloin ne valmistetaan vain tilauksen tullessa. Messuilla ja tapahtumissa kiertäessämme meillä on siis mukana arvioilta 15 narumallia. Tottakai siihen valikoituvat ne suosituimmat narumallit. Tällä hetkellä kaksi narumallia ehkä erottuu selvästi vähän vanhempien käyttäjien suosikeiksi. Nehän eivät ehkä yllätä ketään niiden ollessa Ropee Licorice ja Ropee Candy. Nuorempien käyttäjien joukossa Ropee Unicorn on myös hyvin suosittu.

Marras- joulukuussa 2022 lanseeraamme uuden tuotteen markkinoille. Kyseessä on nopea freestyle-hyppynaru 4mm pvc/nylon -langalla. Tähän nopeaan naruun, sekä meidän helminaruihin tulee myös vaihtoehdoksi pitemmät 23cm pitkät kahvat, jotka voidaan asiakkaiden toiveesta myös gripata värikkäästi grippausteipillä tennis- ja squashmailojen tapaan. Tämä parantaa käden otetta kahvoista, ja tuo samalla lisää ilmettä tuotteelle.

Miksi sitten tuomme uuden tuotteen markkinoille?
Olemme saaneet palautetta helmihyppynarusta, että sen kanssa treenaamisessa on vaikea tehdä tupla- ja triplahyppyjä. On totta, että helmihyppynaru on hitaampi kuin monet muut hyppynarut, mutta tuplien ja triplojen varsinkin yhtäjaksoinen tekeminen vaatii ranteilta pyöritysnopeutta, mitä monella aloittelijalla ei ole tarpeeksi. Toki niitä tehdessä pitää hypätä vähän korkeammalle, jotta naru ehtii tehdä sen useamman kierroksen jalkojen ali. Uusi "freestyle speed" on aerodynaamisesti nopea, ja sen kanssa tuplien ja triplojen tekeminen on varsin helppoa. Haluamme siis samalla kertoa käyttäjille, että on olemassa nopeita ja hitaita naruja, jokaisessa mallissa on omanlaiset ominaisuutensa - ja siksi tuomme myös nopean narun markkinoille - sillä haluammehan mekin tarjota sitä nopeutta - niille, jotka sitä haluavat.

Crossfit-narumme tuotekehittely on vielä vaiheessa. Haluamme olla varmoja siitä, että kun tuomme tuotteen markkinoille se on laadukas ja siksi malleja täytyy testata pitkään ennenkuin niitä tuodaan kaupalliseen käyttöön. Intohimonamme on edelleen - laadukkaat, kestävät tuotteet, joiden takana voimme seistä ylpeänä esittelemässä niitä. Tulemme tekemään yhteistyötä marraskuulla Joensuuhun avattavan Crossfit koneistamon kanssa nimenomaan crossfit-narun tuotekehittelyssä.

Tällä viikolla mietitään palaverissa myös Rope Skippingin lajikulttuurin eteenpäin viemistä. Ex-kilpaurheilijana olen vahvasti sitä mieltä, että kilpailukulttuurin kehittyminen on iso tekijä lajin kehittymiselle Suomessa. Tulen vahvasti ajamaan lajin SM-kilpailujen järjestämistä joko ensi tai seuraavana vuonna. Koulut ovat iso mahdollisuus, mutta meillä pitää olla lajiesittelyihin selkeä strategia, ettei se jää yksittäisiksi pistoiksi sinne tänne, mitä me juuri olemme tässä syksyllä tehneet. Jos haluamme lajikulttuurin nostetta koko Suomessa, meillä pitää olla tarpeeksi innostuneita ihmisiä ja selkeä visio siitä mihin tähdätään. Rope Skipping on edelleen lajina hieman tuntematon suurelle yleisölle, ja siksi mietin pitäisikö puhua yleisesti vain naruhyppelystä ja sen eteenpäin viemisestä. Crossfitin puolella on valtavasti lajiharrastajia, mutta heille myös tarvitaan tietoutta mitä muuta narun kanssa voi tehdä kuin tupla- ja triplahyppyjä. Hyppynaru taipuu monenlaiseen koko kehon harjoitteluun, erilaisiin mikrotreeneihin hektisen arjen keskellä, sekä lukuisien muiden urheilulajein tukiharjoitteluksi.

Omalla juoksutaustalla haastan toki juoksuihimisiä pohtimaan narun mahdollisuutta juoksun tukiharjoitteluun. Itselle se on tuonut paljon helppoutta ja rentoutta juoksuaskeleeseen, vaikka ikäni puolesta voisin jo kohta liittyä "koukkupolvien" joukkioon. Väitän, että pystyn pelkällä naruhyppelyllä pitämään itseni hyvässä juoksukunnossa, vaikka en ottaisi pitkään aikaan askeltakaan juoksun merkeissä.

Loppuun vielä erikoinen ajatelma: Kävimme viime viikolla vierailulla Kangasniemellä kestävyysjuoksun emeritusvalmentaja Kari Sinkkosen luona. Tiesin jo aiemmin Karin kertomana sen, että Arthur Lydiard aikoinaan oli kertonut luennolla suomalaisille juoksijoille, että jos lunta tai jäätä tai pakkasta on ulkona liikaa - hän suosittelisi naruhyppelyä suomalaisjuoksijoille. Mutta, nyt kävimme Karin kanssa keskustelua siitä, että jos naruhyppely tehdään kaltevalla tasolla ylämäkeen, jalka tekee samankaltaista työtä kuin mäkihyppelyssä. Tätä pitää nyt itsekin kokeilla keväällä. Suomessa on siis Lydiard-Sinkkosen valmennuslinjassa ollut muistaakseni Paavo Komin kehittämä kimmokestävyyskausi keväisin. (kilpailukauteen siirtyessä) Nyttemmin tuntuu, että monet juoksijat suosivat mäkijuoksuja lajinomaisen voiman hankkimisessa. Voisiko naruhyppely ylämäkeen tehtynä korvata juoksijoiden mäkiharjoittelua? Karin mukaan tämä voisi toimia.

Narusta on yllättävän moneksi. Koen haasteeksi kertoa ihmisille kuinka monta hyvää tulokulmaa aiheeseen on olemassa.

Hyppimisen ja ennenkaikkisesti liikkumisen iloa kaikille,

t. Olli / ROPEE 24.10.2022