Crossfit ja crossfithyppynaru - Crossover liike

21.03.2023

Viime viikolla saimme erikoisia uutisia crossfit-rintamalta kun Crossfit Games julkaisi videon, jossa näytettiin oikeaoppista crossover-single hyppimistä hidastettuna. Cross over single, criss-cross, käsikääntö - rakkaalla perustempulla on monta nimeä. Yhtä kaikki, meillekin alkoi tulla kyselyitä minkälaisella hyppynarulla sitä olisi hyvä tehdä?

Olemme paljon miettineet metallilankanarun soveltuvuutta temppuiluun, emmekä sitä lähtökohtaisesti suosittele. Meillä on myynnissä Iron Speed - ja sen huippuominaisuus on pikalukko ja hyvät gripatut kahvat. Syy miksi emme sitä oikein suosittele on siinä, että narun kontrollointi on todella haastavaa. Pieni painontunne narussa lisää kontrollointia ja tuota liikettäkin on helpompi toteuttaa.

Testasimme meidän malleista perus 4mm helmihyppynarun, 5mm Freestylenarun, 4mm Freestyle Speedin, 3mm light helmihyppynarun sekä 5mm raskaan boxer-hyppynarun.

Aloitetaan Boxerista. Tämä jämäkkä kumiseosta sisältävä hyppynaru soveltuu hyvin crossoverin tekoon. Kisanaruna se on kuitenkin aika hidas, sillä sitä joutuu voimalla kääntelemään. Boxerilla hyppiessä kovalla vauhdilla tarvitaan käsistä vääntöä ja se kuorimittaa käsivarsia hyvin eri tavalla kuin muut hyppynarut.

5mm Freestylellä crossover on ehkä helpoin kontrolloida. Toisin sanoen sen tekeminen on helppoa sillä. Kisasuoritukseen sekin on ehkä hitusen hidas. Samoin tässä joutuu vähän käyttämään voimaa.

4mm Freestyle Speed on nopea, liike sujuu hyvällä tahdilla. Tämä voisi olla vaihtoehto kisasuorituksen, sillä Freestyle Speediä on helppo ohjailla, mutta toki se vaatii jonkun verran hyppykokemusta - eli aloittelijalle emme sitä suosittele.

3mm Helmihyppynaru light on nopea, liike sujuu tässäkin hyvällä tahdilla. JOS me olisimme kilpailijoita - tämä olisi meidän valinta. Helmihyppynarun kontrollointi on ylivertainen, ja naruun sotkeutumisia tapahtuu vähemmän kuin muilla naruilla.

4mm perus Helmihyppynarulla crossover on kaikista helpoin, narun kontrollin ollessa huippuluokkaa. Silti kisasuoritukseen se on hieman hidas. Mutta jos kyse olisi aloittelevasta hyppääjästä, jolle temput ovat haasteellisia - tai kyse olisi tempun (tässä tapauksessa cross-overin) treenaamisesta - silloin tällä narulla liikkeen harjoittelu olisi helpointa.

Tällaisia ajatuksia tänään. Videota aiheesta tulossa tällä viikolla.

Olli